Het Oranjehotel

Op 5 september 2019 verscheen mijn boek Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen. Tussen 2015 en 2019 onderzocht ik voor het NIOD instituut voor oorlogs-holocaust en genocidestudies, in opdracht van de Stichting Oranjehotel, de geschiedenis van de Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen, beter bekend als het Oranjehotel. Het was de belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied. Kort na de meidagen van 1940 vorderde de bezettingsmacht een deel van het Scheveningse gevangeniscomplex en vestigde er een Polizeigefängnis, die in de volksmond al snel de bijnaam Oranjehotel kreeg. Tussen 1940 en 1945 zaten hier meer dan 25 000 mensen gevangen voor politieonderzoek, in afwachting van een proces of vonnis, of om te worden doorgestuurd naar een concentratiekamp. Er zaten verzetsmensen, maar ook dieven, zwarthandelaars, Joden en Jehova’s getuigen.

Aan de hand van Duitse gevangenisadministratie, interviews, dagboeken, brieven, memoires en strafdossiers onderzocht ik het dagelijks leven van de Scheveningse gevangenen, bewakers en andere betrokkenen. Ik besteed aandacht aan de rol van geweld, de sociale interactie tussen gevangenen onderling en tussen gevangenen en hun bewakers. In mijn boek laat ik zien dat hun achtergronden veel diverser waren dan vaak wordt aangenomen en stel ik het beeld van het Oranjehotel als een exclusieve bewaarplaats van verzetshelden bij door een veelzijdiger en breder perspectief te bieden.

Op 6 september opende koning Willem Alexander het Nationaal Monument Oranjehotel. Voorafgaand aan de opening interviewde Margriet Vroomans van de NOS mij over de geschiedenis van het Oranjehotel.

Persreacties:

Het Oranjehotel is geplaatst op de longlist voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020

de Volkskrant ***** Hans Wansink in de Volkskrant noemde mijn boek in zijn recensie ‘glansrijk geslaagd’ en ‘een openbaring’ en gaf het 5 sterren.

Nederlands Dagblad, 25 oktober 2019 noemt mijn boek ‘goed geschreven, veelzijdig, genuanceerd en intelligent’: ‘Von Benda-Beckmann heeft een fijn afgestelde antenne voor onuitgesproken vooroordelen, dubbele betekenissen en andere geheimen die in de vele door hem geraadpleegde bronnen verborgen liggen. Hij is een meester in het tussen de regels door lezen.

Trouw publiceerde op 6 september een interview waarin ik veel ruimte kreeg om te vertellen over het onderzoek.

Ook het Parool en AD/Tubantia de VPRO-gids en Historisch Nieuwsblad besteedden uitgebreid aandacht aan mijn boek.

Daarnaast was ik te horen op de radioprogramma’s met het oog op morgen en de ochtend van 4

In de nieuwe revu en op de website van Athenaeum boekhandel verschenen voorpublicaties

9 gedachtes over “Het Oranjehotel”

  1. Geachte meneer Brenda,
    Ik heb vorig jaar uw lezing in het Museon bijgewoond. Een boeiende geschiedenis en bijzonder dat er zoveel verhalen bekend zijn geworden.
    Ik heb begrepen dat in reacties op uw boek nog veel nieuwe informatie binnen is gekomen.
    Waaronder de naam “ Vechtmann”. W.s gaat het hier om mijn peettante, met. L.H.M. Vechtmann, naar wie ik vernoemd ben. Er bestaat een aantal brieven van haar, die bij een ander familielid bewaard worden.
    Mocht u daar belangstelling voor hebben, dan kan ik proberen om een kopie van de brieven te krijgen en die aan u door te sturen.
    het enige verhaal dat mij bekend is , is dat ze in het zwembad “ rot moffen ” geroepen en daarvoor opgepakt is en drie maanden heeft vast gezeten in het Oranje Hotel. En het feit dat ze een bijbeltje mocht hebben in de gevangenis.
    Met vriendelijke groeten,
    Mw. L.H.M. Vechtmann,
    Den Haag

    1. Geachte mevrouw Vechtmann, bedankt voor uw reactie. In september is ook het nieuwe herinneringscentrum en nationaal monument Oranjehotel geopend. Daar blijven ze nieuw materiaal verzamelen en ik breng u graag met ze in contact. Ik zal u binnenkort een email met contactgegevens sturen!
      Vr groet Bas

  2. Beste meneer Von Benda-Beckmann. Met veel interesse heb ik, dochter van een Geus, uw boek gelezen. Ik heb wat kleine aanvullingen. Waar kan ik die naar toe sturen?

      1. Helaas heb ik de mail niet ontvangen. Misschien zat er een fout in het door mij opgegeven e-mailadres? Ik vul het nogmaals in hieronder. Met vriendelijke groet, Inge

  3. Beste Bas,
    ik ben nu halverwege het buitengewoon boeiende “Kleedje voor Hitler” en zit ook halverwege de verzoeken voor 3 Haarlemse communisten voor een struikelsteen. Ben zelfs tot aan Jos Wienesse gekomen. Maar in de stad van Hannie Schaft zijn we, Jan Boxem en Steven Brandsma niet gekomen om hier een struikelsteen te verwezenlijken. “Stolpersteine Haarlem wil ons succes wensen voor de 3 van de 45 vergastte communisten in Bernburg” alleen gaan er nog zo’n 700 en nog wat voor deze verzetsstrijders met een tempo van 35 per jaar……
    we zijn moedeloos en een weinig hoopvol. Misschien dat u, ik las zojuist dat u burger bent van de stad Haarlem ons zoudt kunnen bijstaan?
    Met verwachtingsvolle groet,

    Jan Boxem en Steven Brandsma

  4. Beste Bas,

    Onlangs las ik je uitstekende boek over het Oranjehotel. Ik doe op dit moment onderzoek naar de Haagse filmlaborant Karel van Riet Paap die van maart 1941 tot maart 1942 in Scheveningen zat opgesloten. In het NIOD liggen mooie brieven van hem aan zijn vrouw en kinderen. Ik zou je naar aanleiding daarvan graag een vraag willen stellen, maar doe dat liever via de email. Kunnen we met elkaar in contact komen?

    Met vriendelijke groet,
    Barend de Voogd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Oranjehotel in de pers

Op 6 september opende koning Willem Alexander het Nationaal Monument Oranjehotel. Voorafgaand aan de opening interviewde Margriet Vroomans van de NOS mij over de geschiedenis van het Oranjehotel.

Hans Wansink in de Volkskrant noemde mijn boek in zijn recensie ‘glansrijk geslaagd’ en ‘een openbaring’ en gaf mijn boek 5 sterren.

Trouw publiceerde op 6 september een interview waarin ik veel ruimte kreeg om te vertellen over het onderzoek.

Ook het Parool en AD/Tubantia besteedden uitgebreid aandacht aan mijn boek.

Daarnaast was ik te horen op de radioprogramma’s met het oog op morgen.